Tekan sini untuk nombor ramalan

Tuesday 15 September 2020

Carta Ramalan 4D 2020:Forecast 4D Magnum 13/09/2020

Carta Ramalan 4D 2020: Rabu 16 September
Selamat Hari Malaysia Admin Ucapkan!!
Semoga Hari ini Membawa Tuah 4D untuk kita semua.
Jangan lupa share link ini. 

CARTA Forecast 4D Magnum

CARTA DI ATAS MERUPAKAN CARTA FORECAST MAGNUM 2020
1.Pastikan anda mencari nombor yang berdekatan dengan kod merah.
2.Pilih nombur 4D yang akan anda beli. Utamakan nos sendiri ya.
3.Setiap pembelian ke atas nombor yang anda pilih adalah risiko masing-masing
4.Tip ini diberi supaya anda mempunyai idea untuk membeli nombor 4D MAGNUM.
5.Semoga nombor yang dicai bejaya. LAWAN TETAP LAWAN.
6.Setiap pertaruhan adalah risiko masing-masing. 
7.Bermain 4D ikut kemampuan masing2.


Nombor Ramalan Hari Ini. 
Jangan lupa untuk mbox. Semoga meroket ke bulan. 

Friday 11 September 2020

Carta Ramalan: 4D Forecast Magnum Sabtu 12/09/2020

CARTA DI ATAS MERUPAKAN CARTA FORECAST MAGNUM 2020
1.Pastikan anda mencari nombor yang berdekatan dengan kod merah.
2.Pilih nombur 4D yang akan anda beli. Utamakan nos sendiri ya.
3.Setiap pembelian ke atas nombor yang anda pilih adalah risiko masing-masing
4.Tip ini diberi supaya anda mempunyai idea untuk membeli nombor 4D MAGNUM.
5.Semoga nombor yang dicai bejaya. LAWAN TETAP LAWAN.
6.Setiap pertaruhan adalah risiko masing-masing. 
7.Bermain 4D ikut kemampuan masing2.


NOMBOR RAMALAN BERDASARKAN CARTA FORECAST
Good luck guys! 

Wednesday 9 September 2020

Carta Ramalan:Forecast 4D Magnum Rabu 9.09.2020

CARTA DI ATAS MERUPAKAN CARTA FORECAST MAGNUM 2020
1.Pastikan anda mencari nombor yang berdekatan dengan kod merah.
2.Pilih nombur 4D yang akan anda beli. Utamakan nos sendiri ya.
3.Setiap pembelian ke atas nombor yang anda pilih adalah risiko masing-masing
4.Tip ini diberi supaya anda mempunyai idea untuk membeli nombor 4D MAGNUM.
5.Semoga nombor yang dicai bejaya. LAWAN TETAP LAWAN.
6.Setiap pertaruhan adalah risiko masing-masing. 
7.Bermain 4D ikut kemampuan masing2.

Review Ahad Forecast 4D Magnum

Saturday 5 September 2020

Carta Ramalan 4D Magnum :Forecast Chart Sabtu 5/09/2020


CARTA DI ATAS MERUPAKAN CARTA FORECAST MAGNUM 2020
1.Pastikan anda mencari nombor yang berdekatan dengan kod merah.
2.Pilih nombur 4D yang akan anda beli. Utamakan nos sendiri ya.
3.Setiap pembelian ke atas nombor yang anda pilih adalah risiko masing-masing
4.Tip ini diberi supaya anda mempunyai idea untuk membeli nombor 4D MAGNUM.
5.Semoga nombor yang dicai bejaya. LAWAN TETAP LAWAN.
6.Setiap pertaruhan adalah risiko masing-masing. 
7.Bermain 4D ikut kemampuan masing2. 

Wednesday 2 September 2020

Carta Ramalan:Forecast Magnum 4D Rabu 02.09.93

CARTA DI ATAS MERUPAKAN CARTA FORECAST MAGNUM 2020
1.Pastikan anda mencari nombor yang berdekatan dengan kod merah.
2.Pilih nombur 4D yang akan anda beli. Utamakan nos sendiri ya.
3.Setiap pembelian ke atas nombor yang anda pilih adalah risiko masing-masing
4.Tip ini diberi supaya anda mempunyai idea untuk membeli nombor 4D MAGNUM.
5.Semoga nombor yang dicai bejaya. LAWAN TETAP LAWAN.


Review Result Forecast Selasa 1.09.2020

Berdasarkan carta semalam, cuma 1 saja podium dan 2 adalah naik di special. Harap malam ini kita dapat menang lagi. Lawan sampai habis. 

Tuesday 1 September 2020

CARTA RAMALAN:FORECAST 4D MAGNUM SPECIAL SELASA 1.09.2020




CARTA DI ATAS MERUPAKAN CARTA FORECAST MAGNUM 2020
1.Pastikan anda mencari nombor yang berdekatan dengan kod merah.
2.Pilih nombur 4D yang akan anda beli. Utamakan nos sendiri ya.
3.Setiap pembelian ke atas nombor yang anda pilih adalah risiko masing-masing
4.Tip ini diberi supaya anda mempunyai idea untuk membeli nombor 4D MAGNUM.
5.Semoga nombor yang dicai bejaya. LAWAN TETAP LAWAN.

Review Result Carta Forecast 30.08.2020


CARTA FORECAST 4D MAGNUM 30.08.2020
TAHNIAH SAYA UCAPKAN KEPADA YANG BERJAYA SEMALAM
JIKA KITA LIHAT CARTA Forecast minggu lepas,2 podium naik (2nd & 3rd) dan selebihnya adalah sepecial prices
SEMOGA HARI INI ADA YANG PODIUM Lagi!!!! 
πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†



Sunday 30 August 2020

CARTA RAMALAN:FORECAST 4D MAGNUM 30/08/2020

CARTA DI ATAS MERUPAKAN CARTA FORECAST MAGNUM 2020
1.Pastikan anda mencari nombor yang berdekatan dengan kod merah.
2.Pilih nombur 4D yang akan anda beli. Utamakan nos sendiri ya.
3.Setiap pembelian ke atas nombor yang anda pilih adalah risiko masing-masing
4.Tip ini diberi supaya anda mempunyai idea untuk membeli nombor 4D MAGNUM.
5.Semoga nombor yang dicai bejaya. LAWAN TETAP LAWAN.


REVIEW CARTA FORECAST 4D MAGNUM 29.08.2020
TAHNIAH SAYA UCAPKAN KEPADA YANG BERJAYA SEMALAM
JIKA KITA LIHAT CARTA SEMALAM,KEBANYAKAN KELUAR ADALAH DARI SPECIAL PRIZE. 
SEMOGA HARI INI ADA YANG PODIUM. 

πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†πŸ†

Saturday 29 August 2020

Carta Ramalan:Forecast Magnum Sabtu 29/08/2020

1.Cai dan cari no. berdekatan kod hari ini(berwarna merah)
2.Semoga berjaya😁

Review Result 4D Magnum Carta Forecast 26.08.2020

Tuesday 25 August 2020

Carta Ramalan:4D MAGNUM FORECAST RABU 26/08/2020

1.Cari dan cai sendiri no anda bedekatan kod hari ini 396(betanda merah)
2.Semoga berjaya. HARAP HARI INI ADA SAUKπŸ’ͺπŸ’ͺ

Friday 21 August 2020

Carta Ramalan:Forecast 4D Magnum Sabtu 22.08.2020


1.Carta forecast untuk Magnum 4D(kod 394) Sabtu 21/8/2020.Cai dan pilih no bedekatan kod warna merah.
2.Semoga bejaya dan selamat mengecai. 


Review Result Rabu 4D Magnum 19.08.2020
Tahniah berjaya pada Rabu lepas. LAWAN TETAP LAWAN. πŸ’ͺ

Tuesday 18 August 2020

Carta Ramalan:Forecast 4D Magnum Rabu 19.08.2020


KOD CABUTAN MAGNUM 393
1.Cai dan pilih no berdekatan dengan kod magnum(betanda merah)
2.Semoga Berjaya! 😁

Sunday 16 August 2020

Review Result Forecast 4D Magnum 16.08.2020


Di atas adalah review result 4D Magnum Hari ini. 
TAHNIAH Kepada yang berjaya! Tak berjaya cuba lagi. 

Carta Ramalan-Forecast 4D Magnum Sunday 16.8.2020


 

1.Pilih nombor bedekatan dengan kod magnum hari ini.(yang betanda merah)

2.Forecast ini adalah ramalan sahaja.

3.Segala kerugian adalah tanggungjawab anda sendiri.Semoga Berjaya.

Monday 9 March 2020

Cara Masak:Resipi Nasi Dagang Terengganu

Resepi Nasi Dagang Terengganu:
Bahan-bahan untuk Nasi: -

    4 cawan beras Jati
    1 cawan beras pulut
    3 cawan santan cair + sedikit gula dan garam
    1 – 1 1/2 cawan santan pekat + sedikit garam
    1 sudu halba
    2 ulas bawang merah
    1/2 in halia

Cara cara :

1. Beras dicampur dengan beras pulut di rendam 8 jam atau semalaman (kalau tak sempat 2-4 jam pun ok)
2. Kukus beras dan pulut tadi selama 20 minit
3. Angkat dan kaut semua nasi ke dalam bekas yang agak besar dan digaulkan dengan separuh santan cair sehingga rata. biar seketika hingga semua santan meresap. Masukkan lagi santan sehingga meresa. Elok habiskan semua santan cair. Biar sekejap
4. Kukus semula selama 20 minit lagi.
5. Sementara itu hiris bawang dan halia halus2. Masukkan di atas nasi dlm kukusan dan juga buah halba.
6. Angkat nasi utk kali kedua dan arunkan dengan santan pekat hingga rata. Tak perlu habiskan jika nasi nampak sudah elok lembutnya.
7. Boleh dihidangkan

Resepi Gulai Ikan Aya :

Rebus Ikan Aya Hitam bersama beberapa asam keping dan juga garam..
Jangan buang air rebusan
* boleh tambah telur rebus juga.. Ada yang suka makan Nasi Dagang dengan gulai telur rebus
 * lebih sedap guna Ikan Aya Hitam dari Ikan Aya Kurik

Bahan-bahan gulai :

    1 sudu serbuk ketumbar
    1/2 sudu serbuk jintan manis
    1/2 sudu serbuk  jintan putih
    2 hiris lengkuas (dikisar)
    1 hiris halia (dikisar)
    1 biji bawang besar (dikisar)
    3 ulas bawang putih (dikisar)
    3 sudu cili mesin
    1 paket rempah gulai cap bunga Ros 15 gram (nak sedap tambah lebih)
    1 1/2  liter santan
    1 batang kulit kayu manis
    1 sudu kerisik
    4 keping asam keping
    1/2 buku kecil gula melaka.
    Sedikit Belacan
    10 biji cili padi
    sedikit garam

Cara-cara :

1. Masak Santan sehingga naik minyak.
2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar, serbuk,  rempah gulai cap bunga ros, cili mesin, kulit kayu manis, kerisik, asam keping, dan gula melaka
3. Masak lama, biarkan mendidih. Masukkan sedikit garam sesuai dengan rasa.
4. Masukkan air rebusan ikan tadi dan juga ikan yang di rebus. jangan masukkan asam keping rebusan ikan nanti masam.
5. Biar beberapa minit. Masukkan cili padi dan juga belacan.
6. Masak sebentar dan boleh dihidang. Pilihan sendiri mahu pekat atau pun tidak.. Kalau mahu pekat masak lama.. Siap!

Resepi Acar Timun:-

Timun
Carrot
Cili Merah dan Bawang

- SEMUA  dihiris memanjang

1 sudu gula
1 sudu garam
1 sudu cuka.

Cara-cara:

1. Gaul sebati dan dihidang.

Saturday 7 March 2020

Perbezaan MRTT dan MLTT

“Saya ada nak beli rumah ni. Tapi nak ambil MRTT ataupun MLTT ni? “

🏠Beza antara MRTT dan MLTT πŸ 
Dua insurance rumah yakni perlindungan aset yang patut diambil tahu.
Ramai yang tidak ada ilmu pasal ini.

Bila submit loan , Bank akan meyakinkan anda untuk mengambil MRTT kerana itu keuntungan untuk mereka.

Persoalannya nak bagi untung dekat bank ataupun dekat diri kita sendiri?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Disini yang “summarize “ kan untuk anda semua:

πŸ“ŒMRTT akan membiayai lebihan hutang sahaja.

πŸ“ŒMLTT pula satu “mechanism transfer of risk”

Kenapa saya bilang macam tu:

Contohnya jika harga Rumah : Rm297000

Situasi : Selepas 7 tahun bayar baki pinjaman tinggal Rm 160000. Owner Rumah meninggal dunia.

Jika MRTT : Bank hanya akan membayar lebihan baki pinjaman iaitu Rm160000 .
Dan rumah tersebut akan dapat kepada waris.

Jika MLTT: Waris akan menerima pampasan Rm297000 . Baki pinjaman Rm 160000 dapat dilunaskan .
Rumah tersebut akan dapat kepada waris.
Dan ada lagi lebihan sebanyak Rm 137000 untuk waris!

Itulah dia Hibah!
Kelebihan MLTT ini dia include sekali dengan hibah kepada waris kita.

Dan satu lagi kelebihan MLTT , ia bukan sekadar perlindungan untuk aset anda , ia juga tempat pelaburan.

Jadi dengan Ambil MLTT:
Protection Rumah dapat
Hibah dapat
Saving dapat

Jadi which one yang lagi menguntungkan kita?


#CreditfromAH

25 TIP SERVIS KERETA YANG ANDA PERLU TAHU!!!

1> Minyak hitam
Minyak hitam yg bukan sintetik tu setiap 5,000 km @ 3 bulan whichever is earlier. Kalu yg sintetik - mungkin 7,500 km atau 10,000 km.
2> Filter
Sama seperti minyak enjin. Minyak mineral biasa - 5,000 km. Minyak Synthetic - 7,500 km hingga 10,000 km. Dalam ertikata lain, bila tukar minyak enjin tu, maka tukar juga la filter minyak tu sekali (oil filter)
3> Spark plug
20,000 km ikut schedule maintenance book Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde hal...benda ni bukan critical sangat! Tapi kalau dah lebih 40k tak tukar, dia nya electrode pun dah nipis, elok tukar aje...Harga sekitar Rm 20-25 untuk 4 biji.
4> Bateri kereta
18 bulan hingga 2 tahun, terpulang pada cara penggunaan...kalau kita selalu topup air suling tu, ianya boleh tahan sampai 2 tahun. Kalau selalu lupa topup dan selalu kering. 6 bulan pun bateri boleh kong!
Free maintenance battery lain pulak ceritanya...tak payah top up air, harga lebih mahal dari bateri biasa. Bila beli bateri, jangan main hentam aje, ini kerana di Malaysia banyak barang tipu...so, beli bateri dari jenama yg boleh dipercayai. BOSCH, CENTURY... tapi ada juga jenama yang tak terkenal tapi elok!
Bateri yang baik biasanya lebih berat dari bateri yang kurang baik. Bandingkan bateri tersebut dalam kategori yang sama. Kalau NS50 tu anda kena compare dengan NS50 dari jenama yg lagi satu! Kalau kancil tak silap aku pakai NS40 atau NS40L...begitu la citernya!
5> Timing belt
60,000km untuk kereta Proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000 km dan Honda CRV tahan sampai 160,000 km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000 km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun! Mekanik pun sengeh aje la, buat apa tolak rezeki dari duit orang!
6> Clutch plate
Clutch plate ni ialah perkara subjektif. Biasanya ikut pengalaman, hanya tukar bila ada simptom "clutch slipping" berlaku sewaktu pemanduan kita. Ni perkara yang susah nak terangkan, sebab tu mereka kata bila 100,000 km baru tukar clutch!
7> Fuel Filter
Tukar aje la sekitar 40,000 km sekali. Benda ni pun murah Rm 15-20 je.
8> Air Filter
Ditukar setiap 20,000 km. Tapi pada mereka yang tukar kepada K&N type, benda ni tak payah tukar, tapi mampu dibersihkan sudah cukup.
9> ATF (Automatic Transmission Fluid)
Minyak ni memang penting bagi yang pakai AUTO. Dalam manual dia ada sebut setiap 20,000 km tukar. Tapi boleh la extend hingga 30,000 km kepada mereka yang nak jimat. Minyak ni memang penting ditukar...jangan abaikan (contohnya tak tukar lebih dari 30,000 km) kerana kerosakan kepada AUTO gearbox perlu perbelanjaan yg besar. Kalau kita rajin tukar, kereta tak perlu Transmission Flush seperti yg disyorkan oleh sesetengah bengkel. Transmission Flush boleh pergi sampai 7-9 litre. Ini membazir untuk kita, tapi bukan pada pihak yang bikin servis. Caj hanya sekitar Rm 200++. Kalau anda selalu tukar ATF, hanya tukar biasa aje, yang budget kurang dari Rm 100...ikut saiz kereta anda!
10> Gear Oil
Untuk mereka yg pakai manual gearbox. Kereta anda tak perlu pakai ATF, tetapi sebaliknya pakailah Gear Oil. Benda ni boleh la tukar 60,000km sekali.
11> Brake Fluid & Power Steering Fluid
Kalau rajin boleh flush keluar ganti baru setiap 60,000 km.
12> Radiator Coolant
Sebotol Rm 15-20... selalunya warna hijau! 60,000 km boleh la tukar sekali! Kalau air radiator korang warna clear aje. Maknanya air paip biasa aje tu! Pakai coolant, enjin lebih cepat panas dan juga tak mudah mendidih!
13> Air-Cond Belt / Alternator Belt
Belt-belt ni perlu ditukar sama waktu dengan timing belt. Kalau kita terlupa tukar sewaktu servis sebelum-sebelum ni. Belt Air-Con & juga alternator mudah dikenal pasti akan perlunya ditukar atau tidak. Ini kerana belt-belt ni letaknya diluar dan boleh nampak. Kalau bahagian "ribs"nya dah ada "crack-crack" yang halus...maka eloklah ditukar belt tersebut. Jangan tunggu masa timing belt nak tukar, baru nak ditukar belt-belt ini. Akhir sekali, ingin admin ingatkan maintenance schedule yang ikut "km" atau masa "3 bulan" "6 bulan" & seterusnya ni hanya memudahkan pengguna-pengguna kereta melakukan penyelengaraan @ dalam English nya lebih dikenali sebagai "Preventive Maintenance"
14> Maksudnya, benda yang kita tukar tu belum tentu rosak, tapi kita dah tukar. Preventive maintenance ni mampu mengelak dari pengguna kereta menghadapi kerosakan yang kritikal dimasa akan datang! Tapi dalam dunia ni, mana ada yang perfect! Preventive Maintenance Schedule ni kalau kita ikut tanpa mengetahui sedikit sebanyak tentang fungsi atau sebab mengapa setiap alat ganti tu perlu ditukar. Ianya boleh juga menjadi suatu pembaziran!
15> Contohnya, kalau kita buta-buta ikut apa yg di syorkan oleh pembuat alat ganti. Contohnya "shock absorber" perlu diganti setiap 20,000 km, tentu kita tidak mampu mengikutnya! Jadi anda perlu ada asas ilmu seperti yang diterang kan di atas.
16> Minyak hitam mineral untuk 5,000 km / 3 bulan, minyak semi-sintetik utk 10,000 km / 6 bulan, minyak fully sintetik utk 15-20,000 km / 1 tahun. Kalau boleh hati-hati beli minyak hitam di kedai spare sebab banyak minyak cap ayam yang disediakan khas untuk tipu orang. Botol mungkin ada cap Castrol, Shell, Petronas, Eneos & lain-lain. Tetapi dalam tu sebenarnya adalah minyak murah made in China. Dalam satu hari ada beribu-ribu botol minyak hitam kosong wujud di bengkel-bengkel tertentu. Bos mereka ini sentiasa mengarahkan pekerja untuk mengambil botol-botol kosong ini dan refil serta bubuh seal baru supaya dapat mengaut keuntungan dari duit orang. Elok beli minyak di stesen minyak - confirmed genuine. Unless kalau betul-betul yakin dengan kedai spare part yang kita beli tu.
17> Minyak gear manual ditukar setiap 40,000 km untuk kereta baru (kurang 5 tahun), setiap 20,000 km untuk kereta atas 5 tahun atau apabila gear shift rasa ketat. Paling bagus untuk kereta lama - bubuh gearbox treatment. Minyak gear ATF - ditukar setiap 20,000 km. Sama macam di atas.
18> Flush? kalau dalam buku takde kata - maka tidak perlu. Air filter pun sama - 20,000 km. Coolant - tukar tiap-tiap 20,000 km. Nak tukar tiap-tiap 50,000 km pun boleh dengan syarat guna air suling @ RO water. Timing belt - ditukar setiap 80,000 km. Tapi pernah terjadi stretch sampai 110,000 km(Wira 1.6) tanpa masalah sebab menggunakan timing original Mitsubishi & ia selalu inspect timing belt keretanya. Merekah takda, gigi still elok - tak perlu tukar. Aircond belt, alternator belt, power steering belt - tukar semasa tukar timing belt @ apabila nampak crack.
19> Water pump
Ditukar apabila menukar timing belt untuk kali ke-2. Let's say kita tukar timing belt setiap 80,000 km, maka apabila kita menukar timing belt untuk kali kedua pada 160,000 km, elok tukar sekali water pump kerana hayatnya pun hampir tiba. Nak tukar water pump kena bukak timing belt. So kalau buat sekali, tiada extra labor charge.
20> Spark plug
Every 20,000 km @ selagi plastik kat tengah tu masih putih & tiada kesan terbakar. So kena check spark plug. Kalau spark plug berminyak - engine dah agak uzur & kena overhaul sebab piston ring dah haus. Asap biru kat ekzos jugak adalah tanda piston ring haus - minyak hitam terbakar. BTW, ini bukan service biasa. Dah kira major work jugak. Head gasket - tukar apabila minyak leaking kat area tu @ sekiranya berlaku coolant loss akibat dari blown head gasket. Buat grind valve sekali. Orang panggil nie top-overhaul.
21> Biasanya top overhaul tidak diperlukan kepada kereta bawah 7 tahun atau 200,000 km. Tapi ada gak yang 80,000 km kurang 5 tahun dah kena top overhaul sebab suka lenjan engine. Dok main red line manjang. Ini pun major work la jugak skit.
22> Brake pad
Tukar bila haus @ bila rasa brake kurang mengigit. Biasanya kereta 3-4 tahun sekali. Minyak brake pun sama. Anyway brake belakang tahan lebih lama dari brake depan biasanya double. Bercakap tentang timing belt (juga dipanggil cam belt kerana ia memacu camshaft), ianya berbeza antara satu pengeluar ke pengeluar yang lain.
23> Pada asalnya, enjin pembakaran dalam menggunakan camshaft yang di letak di dalam blok enjin. Secara standardnya pertukaran timing belt pada setiap 100,000 km ikut ketetapan pengeluar Jepun tetapi Jepun adalah negara bercuaca sederhana sejuk manakala cuaca di Malaysia lebih panas dan mampu mempercepatkan proses wear & tear timing belt yang dibuat dari adunan getah, plastik & fibre glass. Maka itu, adalah dinasihatkan pertukarannya dibuat lebih awal iaitu antara 90,000 km. Bagi alat ganti timing belt berkualiti rendah, kita perlu menukar lebih awal, maybe 60,000 km. Admin tak begitu pasti tentang ini.
24> Sesetengah pengeluar seperti Alfa Romeo mencadangkan pertukaran timing belt pada jarak hanya 30,000 km bagi semua enjin straight 4 twin spark & juga enjin V6 bagi model sebelum tahun 1999. Pada tahun 1996 dahulu, ada juga pemilik yang kerek & cakap timing belt boleh tahan sampai 100,000 km. Tak perlu tukar pada 30,000 km. Then, keta dia kena tarik masuk sebab timing belt putus & enjin kena overhaul. Bacaan odometer ketika itu = 35,000 km. Maka moralnya adalah kita perlu patuhi spesifikasi service & penyelenggaraan pengeluar. Banyak kenderaan zaman sekarang telah menggunakan timing chain sebagai ganti kepada timing belt. Ini termasuk Nissan, Honda & Toyota. Toyota misalannya menggunakan timing chain bagi semua kenderaan penumpangnya.
25> Model seperti CRV pada mulanya menggunakan timing belt, tetapi untuk CRV baru generasi kedua, Honda juga kembali memperkenalkan timing chain melalui enjin i-VTEC. Ianya tidak memerlukan pertukaran biarpun sudah mencecah 500,00 km lantas menjimatkan kos dan menjaga alam sekitar. Sekiranya mekanisme rantai mengeluarkan bunyi, hanya perlu tukar tensioner bearing dan segalanya pulih seperti sedia kala.
Kredit Liana Jasmina